Chlebový kvásek - krmení

go here Napsal Martin.

Proč používat kvasnice, když je tu chlebový kvásek? 

Ale jak se o něj starat? Prozradím tutový recept, který funguje, kvásek je stabilní a neumře vám.

 

Oproti kvasnicím mají produkty, které jsou vykvašeny pomocí kvásku, jemnější chuť a nesmrdí po kvasnicích. Takové buchty z kvásku jsou oproti buchtám z kvasnic o řád chutnější. Je pravda, že o kvásek se musíte pravidelně starat, kvasnice koupíte, použijete a nic jiného neřešíte, ale kvásek se musí každý den krmit, takže máte doma dalšího člena rodiny. Odměnou vám jsou ovšem chutnější pokrmy připravené z kvásku.

Co budeme potřebovat?

Takže základem všeho je chlebový kvásek. Nebudu se zabývat jeho přípravou, to prozradím jindy. Zkrátka si sežeňte chlebový kvásek buď pomocí kváskové mapy (třeba tady) nebo např. na farmářském trhu každý správný pekař kvásek prodává. Cena bývá zhruba 30Kč. Na množství nám nesejde, protože my potřebujeme cca 5g kvásku.

Máme tedy kvásek. Kvásek se krmí, tedy udržuje, pouze a jenom žitnou celozrnnou moukou. Tedy ne žitnou chlebovou ani pšeničnou. Osobně používám žitnou celozrnnou bio mouku, kterou kupuji v běžných supermarketech. Většinou to bývá jeden výrobce, který ji rebranduje pro prodejce.

Pokud nechceme kvásek udržovat, lze jej nakrmit jinou moukou, např. pšeničnou hladkou pro pečení rohlíků nebo na buchty.

Ke krmení kvásku budeme ještě potřebovat vodu. Používám běžnou vodu z kohoutku, kterou nechám odstát několik hodin. Důvodem není chlor, ale teplota. Chlor by mohl samozřejmě kvásku uškodit, protože je ve vodě kvůli likvidaci bakterií (ty obsahuje kvásek), ale i když máte přehnaně chlorovanou vodu, tak stačí pár minut nechat odstát a chlor vyprchá. Teplota vody, kterou kvásek krmím, nebo kterou používám na pečení, je pokojová, tedy stejná, při které kvásek nebo těsto kyne. Není potřeba používat ohřátou nebo teplou vodu. U nás máme teplotu 22° stabilně a při této teplotě mi kvásek žije a vůbec si nestěžuje.

To byly ingredience, ale na kvásek potřebujeme ještě nádobku, ve které kvásek budeme uchovávat. Osobně používám obyčejnou skleničku podobné té od kojenecké výživy - přesnídávky. Dobrá je také sklenička od oliv. Je to vlastně jedno, důležité je, aby byla dobře vymytá saponátem a zbavená saponátu a všech chemikálií, aby nedošlo ke kontaminaci kvásku. Takže si vyberte skleničku a zvažte si ji (změřte její hmotnost), abyste při každém krmení nemuseli skleničku vyprázdnit a vážit kvásek bez ingrediencí. Sklenička by měla mít víčko, které nedotahujeme, protože s kvásku během kvašení unikají plyny. Pouze lehce našroubujeme. Slouží jako ochrana proti vysychání a také proti ovocným nebo octovým muškám, kterým kvásek velice chutná.

Ke všem pracem s kváskem ještě budeme potřebovat váhu, která dokáže vážit na gramy od nulové hmotnosti.

Takže máme čistou skleničku (známe její hmotnost), dále kvásek, celozrnnou žitnou mouku a vodu v pokojové teplotě.

A teď vlastní krmení.

Na váhu postavíme skleničku, vynulujeme váhu, a do ní vložíme 5g kvásku. Omyjeme lžičku, přidáme 20g vody (tedy ne 20ml, i když je to jedno) a mícháme. Mícháme tak dlouho, dokud kvásek nebude rozpuštěný ve vodě. Výsledkem by měla být velice kalná voda a na dně by neměly být kousky kvásku. Při míchání se nenechte odradit. Kvásek se totiž moc ve vodě nerozpouští. Dělám to tak, že kvásek chvíli míchám, pak nechám odstát, aby kvásek trochu nasákl vodu a byl mazlavější. Pak míchám do rozpuštění.

Důvodem, proč kvásek nejprve rozpustíme ve vodě je, že pokud bychom přidali rovnou mouku, kvásek by nemusel být rovnoměrně rozmístěný v mouce a nebyl by stabilní, tedy výsledek by pokaždé nebyl stejný.

Takže máme kvásek rozpuštěný ve vodě. Teď položíme skleničku na váhu, vynulujeme, a přidáme 20g žitné celozrnné mouky a zamícháme. Mícháme, dokud nebude z kvásku a mouky kaše. Hmota se bude slušně lepit na lžičku, takže se nenechte odradit. Jakmile je hotovo, seškrábejte hmotu ze stěn skleničky tak, aby všechno bylo na dně. Vytáhněte lžičku a prstem odstraňte zbytek ze lžičky a vraťte jej do skleničky.

A je to!

A máme nakrmený kvásek. Toto krmení opakujeme každý den ve stejnou dobu, tzn. po 24 hodinách.

Rozdíl je pouze ten, že druhý den nejprve odstraníme tolik kvásku, aby ve skleničce zbylo pouze 5g kvásku. Takže vezmeme skleničku, odstraníme kvásek a zvážíme. Váha by měla ukazovat 5g + hmotnost skleničky. Proto jsme na začátku vážili tu skleničku. Od této doby již nikdy nebude sklenička prázdná. Klidně dalších 10 let!

Kvásek tedy krmíme každých 24 hodin. V tento okamžik je nejlepší zadělat na těsto, protože ze skleničky odstraníme cca 40g kvásku. Osobně mi na chléb stačí 20g, takže každý den skončí v koši 40g kvásku kromě dne, kdy zadělám na chleba. To v koši skončí 20g kvásku.

Pokud kvásek zapomenete nakrmit, nemusí mu to vadit, pokud ho nakrmíte co nejdříve. Osobně se mi ještě nestalo, že bych zapomněl kvásek nakrmit po delší době než 35 hodinách. Kvásek krmím každý večer. Pokud večer zapomenu, tak ho nakrmím ráno a pak každých 24 hodin. Kvásek se mnou cestuje na dovolenou, na víkendy, prostě všude. Je to další člen rodiny.

Co když... ?

Když tedy zapomenu krmení, není to tragédie. Pokud budete dodržovat můj postup, kvásek bude velice stabilní a výjimečné pochybení z vaší strany ho nevyvede z míry. Když chcete prodloužit interval krmení, tedy nechcete kvásek brát sebou na víkend, dejte ho do lednice. Tím se proces kvašení zpomalí, ale nezastaví.

Osobně mám ještě železnou zásobu kvásku pro případ, že by mi kvásek umřel nebo by přišla atomová válka. Pro tento případ mám v uzavřené nádobě usušený kvásek. Sušením se kvasný proces zastaví. Usušený kvásek můžete oživit rozpuštěním ve vodě. Kvásek se dá usušit tak, že při krmení místo toho, že kvásek vyhodíte, rozetřete jej na pečící papír do co nejtenší vrstvy a necháte cca dva dny schnout. Pak šupinky, které vám vzniknou, dáte do nádoby a uzavřete tak, aby se k nim nedostala voda.

Slavíme

Asi to není všechno, ale je to všechno, co mě teď napadlo.

A nezapomeňte kvásku připravit narozeninovou oslavu. Až tomu vašemu bude rok... nebo dva... nebo pět. Třeba se dočkáte i jeho plnoletosti.

Hodně štěstí při krmení a pečení z kvásku.

 

 

 

Komentáře   

0 #1 profile2579 2018-11-02 16:46
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

https://spocialday.com/images/photos/1040/17/4fdaac6e49365a0866baad0e.jpg
Citovat

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

">
  • Výhled na Vltavu z Vltavské žuly
  • Colorado Springs
  • Slanění z Detonátora
  • Tauplitzalm
  • Garden of the Gods
  • Garden of the Gods
  • Tauplitzalm
  • Marseille
  • Laciotat
  • Most v Chorvatsku
  • 9/11 Memorial
  • 9/11 Memorial
  • Mnahattan
  • Brooklyn Bridge
  • Dolní Manhattan
  • Manhattan
  • Statue of Liberty
  • Washington DC
  • Washington DC
  • War of Vietnam Memorial
  • Sněžka

Drby

  • Chlebový kvásek - krmení

    profile2579 02.11.2018 16:46
    Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.
     
  • Vysoký Vrch - Cesta za 6b+

    profile2455 01.11.2018 12:41
    Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.
     
  • Nový vzhled

    Keenan 31.10.2018 23:33
    Hi, of course this paragraph is truly good and I have learned lot of things from it concerning blogging.
     
  • Lomy nad Velkou

    profile9948 31.10.2018 19:58
    Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.
     
  • Mission: Guinea

    profile5750 31.10.2018 16:24
    Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Něco staršího